A HG9RVB átjátszó rövid története

 

A '80-as években a Budapesti Műegyetemi Rádióklub (BME) üzembe helyezte a HG9RVB átjátszót Miskolc felett az Öröm-hegyen. A '90-es évek elejéig onnan sugárzott, megközelítése személygépkocsival is aránylag egyszerű volt.

Az antenna egy szirénaoszlop tetején telepített Ringó Ranger volt, amit ex HA9RM Pista jóvoltából BRG kolineárra cseréltek. A berendezés 2 db Titán dobozba szerelt külön adó és vevő volt, de közös szerelőlapon helyezkedett el. Az adó 24V-ról működött, eredeti "Titán", míg a vevő 12V-ról járt, egy FM 301 vevőpanelből, Titán oszcillátorból és ugyancsak Titán zajzárpanelből épült fel.

Az adó paraméterei nagyban függtek a külső hőmérséklettől, hűvös időben gyakran gerjedt. A QTH-t egyre több zavar érte (főleg a 120kV-os hálózattól), így keresni kellett új telephelyet neki.

Erre a célra a legalkalmasabbnak Bükkszentkereszt felett a Nagy-Somhegy bizonyult, ahol az energia és a készülék elhelyezés is díjmentesen állt rendelkezésre, s 1994. április 2-től innen üzemel. Akkor még a régi "Titán" működött, majd 1999. június 15-én a Kis-kőháti HG9RVA BRG FM 401 berendezésére cseréltük - ami akkor épp hálózati feszültség híján nem sugározhatott a trafóolaj lopásokból származó meghibásodások miatt.

2001. augusztusától akkumulátort is kaptunk hozzá, így kiesésmentesen üzemel azóta is.

2008. szeptembet 7-től Eprom cserét követően az eddigi HG9RVA adóvezérlőjével üzemelt, hogy Kis-kőháton az EchoLink periódusai zökkenőmentesek legyenek - ne kelljen minden adósindításnál kivárni az azonosítót...

2009. augusztus 21-én a BRG berendezést lecseréltünk 2db Yaesu FTL-2011-re, és - a szomszédos szlovák OM0OVT átjátszó zavarai miatt - frekvenciát váltottunk az R3x-re (145,6875 MHz). Így zavarmentessé vált az átjátszó.

Az adó kisugároz 88,5 Hz CTCSS jelet is, amire a felhasználói rádiók TSQ-e lezárható, így szelektíven csak az átjátszó adása hallható, egyéb zavarok nem.

 

 

 

 

Fájl:Hg9rvb.jpg


A HG9RVB átjátszó 2009. augusztus 21-i állapota

 

 

Az átjátszó műszaki paraméterei 2009-ben:

 

Az összeállítást készítette HG9AR 2009. augusztus 23-án.

 

A legfrissebb átjátszó információkat itt találod: http://ha2to.orbel.hu/content/repeaters/hu/index.html